Kevytyrittäjyys

Monet miettivät, että olisi mukavaa myydä omia taitojaan ja palveluitaan sivutoimisesti, mutta toiminimen perustaminen, verotus ja muut asiaan liittyvät toimet saattavat tuntua liian vaikeilta ja raskailta. Onneksi on kuitenkin olemassa tapa, jolla yrittäjyyden voi aloittaa ilman tarvetta perustaa omaa yritystä tai y-tunnuksen hankkimista. Tätä kutsutaan kevytyrittäjyydeksi ja se on hyvä vaihtoehto toiminimiyrittäjyydelle. Kevytyrittäjyys sopii erityisesti työhön, joka suoritetaan keikka- tai projektimuotoisesti. Se sopii myös hyvin koululaisille ja nuorille, jos he esimerkiksi kesätöikseen leikkaavat naapureiden nurmikkoja tai pesevät heidän ikkunoitaan. Kevytyrittäjyydessä kevytyrittäjän ei tarvitse miettiä verotusta ym. sillä laskutuspalvelu hoitaa sen kaiken. Kevytyrittäjän tarvitsee vain suorittaa työ ja sen jälkeen pitää huoli siitä, että hän luo laskut varmistaen, että niiden tiedot pitävät paikkaansa.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Tänä päivänä monilla ihmisillä on taitoja ja harrastuksia, joita he voisivat tehdä sivutoimisesti oman työnsä ohella. Tällaista voi olla esimerkiksi valokuvaaminen, pyörien korjaaminen, koirien hoitaminen ym. Monet yritykset myös saattavat palkata työntekijöitä lyhytaikaisiin tehtäviin niin sanotusti freelancer sopimuksella, tällöin tehdystä työstä lähetetään yritykselle lasku. On monia aloja, joilla suositaan tällaisia sopimuksia. Yritys saattaa esimerkiksi tarvita vain silloin tällöin kielenkääntöpalveluita, silloin heille on helpompaa ostaa työ freelancer pohjalta toimivalta kielenkääntäjältä kuin tehdä sopimus ison käännöstoimiston kanssa. Mahdollisuuksia on monia ja kevytyrittäjänä kaikki tämä onnistuu.

Kevytyrittäjänä voit sopia itse ostavan yrityksen kanssa työn aikataulusta sekä hinnasta. Etkä ole sidottuna vain yhteen toimeksiantajaan, vaan voit tehdä projekteja tai keikkatöitä useammalle eri yritykselle. Toimeksiantajalle taas on helpompaa, kun hän voi vain maksaa suoritetusta työstä laskun eikä hänen tarvitse miettiä palkkaan liittyvistä työnantajamaksuista. Eli periaatteessa tällainen ratkaisu on win-win tilanne sekä kevytyrittäjälle että toimeksiantajalle. Voit myös tehdä projekteja ulkomailla oleville yrityksille ja laskuttaa heitä. Sinulla on siis mahdollisuus laajentaa palveluidesi tarjontaa myös yli Suomen rajojen.

Kevytyrittäjän laskutuspalvelun plussat

Yrittäjänä voi joutua joskus siihen tilanteeseen, että asiakas ei maksa laskuaan ajoissa eikä välttämättä edes muistutustenkaan jälkeen, ja tällöin laskua on lähdettävä perimään oikeusteitse. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia tästä, sillä laskutuspalvelu hoitaa muistutukset ja huonoimmassa tapauksessa myös maksun perimisen asiakkaalta. Toki joudut silloin odottamaan maksun saamista, mutta sinun ei tarvitse laittaa omaa aikaasi tai vaivata päätäsi asian hoitamisella.

Lasku ei koskaan lähde heti suoraan asiakkaalle, vaan sinulla on mahdollisuus vielä muokata sitä, jos huomaat tehneesi jonkin virheen. Laskutuspalvelussa on myös todella helppo tehdä hyvityslaskuja, jos sellaiselle on tarvetta.

Verotuksessa vähennettävät tulonhankkimismenot on helppo ilmoittaa, kun laskutuspalvelusta saa vuoden lopussa itselleen raportin maksetuista palvelumaksuista sekä mahdollisista YEL-maksuista.

Mitä kevytyrittäjän pitää muistaa

  1. Kirjaa ylös kaikki, mitä olet toimeksiantajan kanssa sopinut työstä, sovittu hinta, työn suoritusaika, mahdollinen projektinumero tai muu viite työlle. Sovi myös Suomessa olevien asiakkaiden kanssa se, sisältääkö sovittu hinta jo arvonlisäveron vai lisätäänkö se vielä sovitun hinnan päälle.

  2. Varmista, että sinulla on toimeksiantajan oikea laskutusosoite. Sovi myös se, missä muodossa he haluavat vastaanottaa laskun; postitse, sähköpostilla vai sähköisesti e-laskuna.

  3. Kun työ on suoritettu, luo lasku sovittuna aikana (esim. heti suoritetun työn jälkeen tai kuukauden lopussa) laskutuspalvelussa.

  4. Asiakkaalle lähtevä lasku on laskutuspalvelun nimellä ja y-tunnuksella, mutta laskulla lukee sinun nimesi työn suorittajan kohdalla. Kun asiakas maksaa laskun, laskutuspalvelu maksaa siitä sinulle palvelumaksujen ja verojen jälkeen kuuluvan osuuden yleensä viimeistään seuraavan päivän aikana.

Miksi ryhtyä kevytyrittäjäksi

Kevytyrittäjyys voi olla sinulle keino toteuttaa haaveesi unelmiesi työstä. Jos esimerkiksi mietit valokuvausharrastuksesi muuttamista työksi, kevytyrittäjyys voi olla hyvä keino aloittaa toiminta muun työn ohessa. Tällä tavalla voit aloittaa rakentamaan itsellesi asiakaspohjaa ennen kuin mahdollisesti teet päätöksen siirtyä toimimaan kokopäiväisesti valokuvaajana. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa hankkia itselleen lisätuloja, jos päätoiminen työsi on osa-aikaista. Ehkäpä olet kakkutaituri ja voisit myydä erilaisia syntymäpäiväkakkuja. Tai ehkä olet jo eläkkeellä, mutta sinussa riittää vielä paljon virtaa ottaa hoitaaksesi talonyhtiön rappusiivous. Kevytyrittäjyyttä on monenlaista ja kaikilla on mahdollisuus toteuttaa yrittäjyyshaaveitaan kevytyrittäjyyden kautta. Miksipä es siis kokeilisi kevytyrittäjyyttä?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä niin kerromme lisää.

Kerromme mielellämme kevytyrittäjyyden eduista ja miksi KevytPRO on paras ratkaisu laskuttaa ilman omaa yritystä. Toivotamme sinut tervetulleeksi muiden KevytPROlaisten kasvavaan ja tyytyväiseen joukkoon!




    SOITA:

    010 209 1091

    MEILAA:

    info@kevytpro.fi

    OSOITE:

    Menuetto Business Center
    Huopalahdentie 24, 00350 Helsinki
    FINLAND

    © Osuuskunta Kevytyrittäjät Pro Suomi – 2021. Huopalahdentie 24, 00350 Helsinki

     

    010 209 1091info@kevytpro.fi